Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

7 причини да не правим проблем от слабата ликвидност на БФБ

Постоянно се оплакваме от нея, но реално тя не само не е минус за някои типове инвеститори, а е по-скоро плюс

7 причини да не правим проблем от слабата ликвидност на БФБ

Мариян Йорданов, анализатор на Investor.bg. Снимка: Investor Media Group

Слабата ликвидност на търгуваните на "Българска фондова борса" АД акции реално не представлява сериозен проблем, макар че постоянно се оплакваме от нея.

Реално тя е проблем за самата фондова борса, като ѝ намалява приходите от комисиони за сделки. Проблем все пак е и защото на нашата борса няма място за интрадей трейдъри. Липсва динамика, но това може да се окаже същевременно и плюс, защото динамиката води до много сделки, съответно много разходи за комисиони и спред (разликата между офертите "купува" и "продава") и много често - до фалит на инвеститора. Явление, известно като „овъртрейдинг“ или - свръхтъргуване.

Ето и седем причини защо слабата ликвидност не бива да се разглежда като негатив за дългосрочните инвеститори.

Дори, ако обърнем логиката, именно дългосрочните инвеститори генерират слабата ликвидност, защото кой ще иска да продаде „златна кокошка“, тоест акция, която е поскъпнала в пъти за няколко години и постоянно си увеличава цената?

Откъде да дойде ликвидността? Който е търсил апартамент за покупка, знае, че е изключително трудно да се намери подходящия. С акциите е още по-трудно, защото хубавите някой ги държи и не ги продава. Съответно с тях няма ликвидност, дори и да сте готови да платите над средната цена на имотния пазар, или премия над последната борсова цена.

Но да се върнем и към седемте причини, които ни карат да не гледаме на слабата ликвидност като на сериозно затруднение! 

1. Ниската ликвидност означава по-ниски цени, тоест автоматично купуваш по-евтино. Това е така, защото за различни големи инвеститори при дневна ликвидност от 50 000 лв. до 500 000 лв. това е липса на ликвидност. Те си казват автоматично: "Няма да влизам, защото няма как да изляза после“.

Много фондове имат уставни ограничения да инвестират на неликвидни пазари. Съответно, при падането на ликвидността някои собственици на акции са продали акциите, преди ликвидността да изчезне, тоест слабата ликвидност довежда и продавачи. Изводът е, че слабата ликвидност автоматично може би означава, че цените са ниски.

2. При търгово предложение ще получиш ликвидност. Представете си го така: купуваш акции в продължение на години и в един момент някой изкупува акциите, прави търгово предложение и ти продаваш на по-висока цена. В последните месеци имаше такива търгово предложения при Свилоза АД, Светлина АД и други компании. В последните години активно се говори за продажба на активите на чешката CEZ в България и каква би била цената на евентуалното търгово предложение. Дори стана ясно, че Еврохолд възнамерява да отправи търгово предложение, щом сделката мине. 

3. Може да има ликвидация. Като при ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ или пълзаща ликвидация, като при Адванс Терафонд АДСИЦ, където в последните години имаше частични продажби на портфейла от земеделска земя и общият ѝ размер намаля от около 300 000 дка на около 200 000 дка. Имаше и частична ликвидация при „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ, след като през 2008 г. продаде "Камбаните Бизнес Център" (до Младост 4 в София) и през 2009 г. разпредели ликвидационен дивидент от 0,47922 лв.

Сега „Алтерко“ АД продаде част от телекомуникационния си бизнес и може да се очаква сериозен дивидент. В последните години „Златен лев холдинг“ АД продаде доста активи и също раздаде ликвидационни дивиденти. Ликвидационен наричаме дивидент на база печалба от продажба на актив, докато нормалният дивидент е на база текущата печалба от дадени активи.

4. Дивидентът осигурява частична ликвидност. Да, дивидентът не е 100%, а обикновено около 5% при дивидентските акции. Но това все пак е някаква ликвидност.

5. Може да заложиш акциите си на репо и да получиш финансиране. Може да заложиш акциите си и в рамките на два дни да получиш около 50% от стойността им под формата на репо-сделка с акции. Това е изключително бърза ликвидност.

6. Някои банки вече приемат доходите от дивиденти като стабилен източник на доход, ако държиш портфейла дълго време. Така може да получиш кредитиране. Може да получиш ипотечен кредит за около месец или потребителски с лимит до 50 000 лв. само с доказване на факта, че си сериозен инвеститор.

7. Ако все пак решиш да продаваш, може да го направиш, като помолиш брокера си да прозвъни колегите си и ти намери купувач дори на малко по-ниска цена, дори акциите да са за само 10 000 лв. Но също ако са и за 1 000 000 лв.

Много брокери вече слагат такса при „сключване на сделка с участие на брокер“. При апартаментите продажбата е много по-трудна, отнема повече време и документи и има над 3% разходи по сделката, включително местни данъци. Комисионите за борсова сделка за активните инвеститори падат до около 0,3%.

А също така видяхме, че слабата ликвидност на борсата може да не се разглежда като проблем за някои увеличения на капитала. Например в последните 18 месеца „Градус“ АД пласира акции за около 80 млн. лв., „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ привлече 27 млн. лв. с увеличение на капитала, „Елана Агрокредит“ АД привлече около 20 млн. лв., а „Браво Пропърти Фонд“ АДСИЦ - 37 млн. лв.

Много инвеститори, например пенсионни фондове, си избират подобен момент за да влязат в компанията, защото "после как ще събирам акции за милиони левове на пазар с дневна ликвидност, започваща от 50 000 лв.?“.

Затова фондове, управляващи десетки милиарди левове, и граждани, имащи на депозит в банките десетки милиарди левове, много лесно купуват акции за 100 – 200 млн. лв. годишно, когато някоя борсова компания даде добро предложение.

Тези инвеститори много добре знаят, че след увеличение за 20 млн. лв. търговията в много дни ще е за 0 лв. Но те също толкова добре съзнават, че не могат да купуват само земеделска земя, или само апартаменти, защото тези активи изискват разходи за управление и също крият своите рискове. Не могат да купуват само чужди акции, защото и там има много рискове. На банков депозит пък парите не носят почти нищо. Дивидентските акции обаче, за разлика от имотите, изискват много малко разходи по време на управлението им.

И не на последно място - ниската ликвидност при текущата цена не означава, че няма да има силна ликвидност при друга цена. Ако цената би била много под текущата цена, защото някой инвеститор „разпродава“, много купувачи щеше да дойдат и да му помогнат да „се отърве“ от акциите си. А ако цената е на атрактивни нива над текущата цена, вероятно при търгово предложение ще има само един купувач и много продавачи.

Затова смело може да кажем, че ликвидността е част от по-голямо уравнение. Да, тя може да е голям бич за самата фондова борса, която се издържа от комисиони. Бич е и за брокерите, които също се издържат от комисиони. Но за инвеститорите, които са я включили в очакванията си, тя може да се окаже и голям плюс.

Материалът  е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените компании.
 

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от